Nytårsangst

NYTÅRSANGST

Nytårsaften nærmer sig! Er din hund eller kat bange for fyrværkeri? Der findes forskellige muligheder for at dæmpe angst for fyrværkeri.

Fyrværkeri kan være flot og spændende at se på for mennesker, men for vores kæledyr, kan de pludselige lysglimt og meget høje lyde godt virke skræmmende. Hvis dyret først har opfattet fyrværkeri som noget truende og farligt, er det meget svært at fjerne den association igen. Således er det vigtigt, at man undgår, at hunden eller katten får ubehagelige oplevelser med fyrværkeri.

Vi fraråder, at man har sin hund eller kat udenfor, når der skydes af. Luft hunden godt af inden skyderierne går løs og hold herefter hunden og katten inde og træk gardinerne for. Sæt musikanlægget eller fjernsynet til at spille, så lydene udefra ikke virker så pludselige. Disse tiltag gælder uanset om dyret har vist tegn på angst eller ej.

Portrait of young woman holding cute siberian cat with green eyes. Female hugging her cute long hair kitty. Background, copy space, close up. Adorable domestic pet concept.

Træning med med lyd-cd

Træning med fyrværkerilyde er en rigtig god metode til at forebygge udviklingen af nytårsangst. Man kan købe en cd eller finde det på internettet. Her fås det bedste resultat, hvis træningen påbegyndes i god tid. Spørg eventuelt personalet på klinikken, hvordan du skal gå frem, hvis du er i tvivl.

Naturligt virkende angstdæmpende midler

Der findes forskellige naturligt virkende angstdæmpende midler, som ikke er decideret medicin og ikke påvirker bevidsthedsniveauet hos din hund eller kat, men øger deres tolerancetærskel.

AnxiCalm

Er et fodertilskud til hunde, katte og heste og består af naturligt forekommende aminosyrer og vitaminer, der i kombination øger udskillelsen af ”lykkestoffet” serotonin. AnxiCalm kan derfor have en gavnlig virkning ved stress, angst, utryghed og nervøsitet, som kan opleves i forbindelse med nytåret. AnxiCalm findes både i tablet- og flydende form samt som gel til kat og pasta til hest.

Kalm

Kalm er en videreudvikling af Anxicalm, som foruden aminosyrer og vitaminer er tilsat mælkepeptider, som har en beroligende virkning. Kalm findes i flydende form til hund og kat.

Zylkene

Er et fodertilskud både til hunde, katte og heste, som er udvundet fra komælk og har angstdæmpende virkning, på samme måde som at mælk virker beroligende på nyfødte dyr og spædbørn. Zylkene er i form af kapsler og pulver (hest) og kan gives dagligt i fyrværkerisæsonen.

ADAPTIL og Feliway

ADAPTIL indeholder D.A.P (Dog Appeasing Hormone), som er en syntetisk kopi af de signalstoffer, tæven udskiller til sine hvalpe for at gøre dem rolige og trygge. ADAPTIL findes som et halsbånd, der ved hudkontakt frigiver feromonerne (signaltofferne). Som spray, der jævnligt skal påføres de omgivelser hunden befinder sig i fx dens kurv eller tæppe og som en diffusor til at sætte i stikkontakten, hvor signalstofferne frigives til hele det rum, hvor hunden opholder sig.

Det tilsvarende produkt til katte, hedder Feliway, og indeholder en syntetisk kopi af de kindferomoner, som katten afsætter ved territoriemarkering. Feliway findes som spray og diffusor.

De ovenstående produkter kan bruges i kombination med hinanden uden risiko.

Angstdæmpende medicin og ”Nytårscocktail”

I de tilfælde, hvor naturligt virkende angstdæmpende midler ikke har den ønskede effekt, kan man have gavn af en medicinsk behandling. Afhængig af hundens tidligere "erfaringer" kan vælges medicin der kun er angstdæmpende eller en "cocktail" der virker beroligende på dyret. Vi har på klinikken flere medicinske muligheder, og der er en behandlings-protokol, der skal følges, hvis vi vælger en af disse muligheder.

Ring eller kig ind på klinikken allerede nu, og få en snak om hvilken løsning, der er bedst for dig og din hund eller kat.