Det sidste farvel

DEN SVÆRE BESLUTNING

Det er altid en svær beslutning, når familiens kæledyr skal have fred - uanset om det er gammelt eller ungt. Beslutningen om aflivning bør altid baseres på, hvad der tjener dyret bedst - livskvalitet er nøgleordet. Det vil sige, at aflivning både kan være det bedste valg for den meget nervøse hund, som for den gamle og gigtplagede. Det kan være en god ide at føre en dagbog over, hvor tit dyret har gode og dårlige dage, så man får overskueliggjort, hvilke der er flest af. I er altid velkommen til at rette henvendelse til os, hvis I har brug for at få vurderet, om tiden nærmer sig det sidste farvel.

Cat and man, portrait of happy cat with close eyes and young beard man. Handsome young man is hugging and cuddling his cute color point Devon Rex Kitten. Domestic pets concept

Når beslutningen er taget, er der visse overvejelser man bør gøre sig:

Hvem skal være med? Et enkelt familiemedlem eller hele familien?

Skal dyret begraves hjemme eller kremeres (fælles eller i særskilt urne)?

Vi samarbejder med Jysk Dyrekremering og du kan læse nærmere omkring kremering og udvalget af urner på deres hjemmeside ved at trykke her (link til jyskdyrekremering.dk ).

I dag er det også muligt, at få designet en perle, med lidt af asken fra sit kæledyr. Læs mere på glassmykker.dk

Hvis I ønsker, at aflivningen finder sted på klinikken udenfor den åbne konsultationstid, er der mulighed for at bestille en tid til mellem kl. 14 og 15, dog ikke fredag.

Forløbet

Vi stiller et lukket konsultationsrum til rådighed, hvor I kan være i rolige omgivelser. I har mulighed for at være med under hele forløbet eller til dyret er beroliget - I bestemmer helt selv. Vi starter med at give dyret en beroligende/bedøvende sprøjte i nakken. Vi tilbyder gerne godbidder og I er selvfølgelig velkomne til at medbringe dyrets egne yndslingslækkerier. Der går ca. 5-10 min. fra dyret har fået bedøvelsen til den har effekt. Herefter er dyret fuldt bedøvet og bemærker intet. I kan således trygt forlade rummet, hvis I ikke ønsker at overvære hele forløbet. Den sidste sprøjte inderholder en overdosis af et kraftigt bedøvelsesmiddel, som oftets gives i en blodåre på forbenet hos hunde og i leveren eller hjertet hos katte og andre smådyr. Det er lidt forskelligt, hvor hurtigt bedøvelsesmidlet fordeles rundt i kroppen og dyret kan tage nogle meget dybe indåndinger imens - det er helt naturligt og er rent refleksbetinget! Dyret mærker intet og er ikke ved at vågne! Endeligt lytter dyrlægen grundigt på hjertet, før dyret erklæres dødt.

Tiden efter aflivningen

Det er helt normalt at føle sorg og tomhed, når man har taget afsked med sit kæledyr. Nogle bearbejder sorgen bedst ved hurtigt at få et nyt kæledyr, mens andre har brug for en tid med ro, hvor gode stunder kan mindes. Det er dog altid en god ide at tale med andre om sine følelser og tanker. Hvis der er børn involveret, skal man være opmærksom på, at de tackler sorg forskelligt fra voksne.